Kawiarnia

Opracowane przez Biuro Projektów Stalgast

stalgast-logo

warto wiedzieć

1. Niewielkie wymagania powierzchniowe – zaprojektowanie lokalu (zaplecze z salą) możliwe już od ok. 40m²;

2. Sprzedaż gotowego asortymentu (ciasta, lody itp.), produkcja napojów gorących i zimnych;

3. Wymagana toaleta oraz szatnia dla personelu;

4. W przypadku lokalu o liczbie miejsc konsumenckich ≥ 10 i/lub serwującego napoje alkoholowe wymagana toaleta dla konsumentów;

5. W przypadku serwowania asortymentu na talerzykach deserowych oraz w filiżankach wielorazowego użytku, możliwa lokalizacja zmywarki w ladzie baru ekspedycyjnego bądź w wydzielonej kubaturowo, zmywalni naczyń stołowych;

6. Wymagana wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna oraz ewentualnie odciąg miejscowy nad większymi źródłami ciepła;

7. W pomieszczeniach pracy stałej (praca trwająca powyżej 4 godzin) konieczny dostęp światła naturalnego oraz odpowiednia wysokość pomieszczeń;

8. Lokalizacja pomieszczeń pracy stałej na poziomie lub powyżej poziomu gruntu;

9. Niespełnienie któregokolwiek wymogu (pkt. 7 i 8) skutkuje obowiązkiem wystąpienia o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.